lördag 21 maj 2011

Foccacia

Ett fantastiskt gott och enkelt bröd att tillaga från Tasteline

Tillagning

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk gourmetsalt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl, 720 g
1 msk olivolja
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
2 tsk gourmetsalt


Det här är ett italienskt bröd som är väldigt gott till soppor. Den fina kryddningen ger brödet härlig smak. Godast är det nybakat. Flagat havssalt, s k gourmetsalt, finns att köpa i livsmedelsaffärer. Det går också bra att använda vanligt grovt salt.

Gör så här:
1. Finfördela jästen och rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör ner vetemjöl. Det blir en ganska lös deg. Låt den jäsa i 40 minuter under bakduk.
2. Smörj en ugnssäker form ca 30x20 cm med smör eller olja. Tryck ut degen i formen med mjölad hand. Pensla degen med olivolja, tryck ner oliverna i degen, strö på kryddor och salt. Sätt ugnen på 225°.
3. Låt degen jäsa 15 minuter under bakduk. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 30 min. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: